Dor de Doină

Într-o lume în continuă schimbare, Asociația „FRUI VITA” își propune să readucă în prim-plan valorile autentice ale culturii românești.

Ce înseamnă Dor de Doină?

Proiectul Dor de Doină este menit să reapropie noile generații de valorile culturale și să faciliteze relația dintre cultură și comunitate. Prin promovarea patrimoniului cultural imaterial Unesco „Doina”, dorim să oferim tinerilor un sentiment de identitate, continuitate și autenticitate.

Cui se adresează proiectul?

Proiectul „Dor de Doină” este conceput special pentru elevi, studenți și tineri profesioniști. Alți beneficiari ai proiectului: pasionați de arte, cultură și patrimoniu, turiști.

Despre proiect

Cea de-a doua ediție se va desfășura la Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din București, pe 7 septembrie 2024.

Activități:

    • Atelier dedicat exploratorilor „Teatru Labirint” – o călătorie senzorială de conectare cu natura, organizată în colaborare cu specialiști 

      Atelierul aduce un exercițiu prelungit de mindfulness în timpul căruia participanții își vor suspenda temporar simțul vizual (având ochii acoperiți) pentru a percepe și a se conecta cu spațiul prin toate celelalte simțuri. 

    • Atelier de meșteșug tradițional românesc „Șezătoarea de cusut Vatra Satului”

      Portul popular ne definește traiul și valorile încă din cele mai vechi timpuri. Cusutul și țesutul sunt îndeletniciri foarte vechi. Fie că ai mai cusut sau ești la început de drum acest atelier te invită să cunoști și să descoperi cum se coase o cămașă tradițională exersând acest meșteșug pe suporturi de inițiere.

    • Atelier de modelare ceramică prin care obiectele vor fi explorate vizual, dar mai ales tactil.

      Oscilând între multe forme și contraste într-un domeniu infinit, atelierul aduce joaca prin crearea de piese unicat pe muzica și hârșâitul lutului.

    • Atelier interactiv pentru copii

      Atelier interactiv pentru copii cu vârste cuprinse între 5-13 ani cu jocuri și desene reprezentând povești și tradiții românești.

    • Expoziție de pictură

      Organizarea unui concurs de pictură cu tema “Doina” care deschide un nou drum pentru elevi, studenți și tineri pasionații de artă cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani, ce va încununa o expoziție în aer liber a operelor participanților înscriși. Participanții sunt încurajați să exprime prin arta lor esența, emoția și tradiția doinei.

    • Lansarea manualului digital tradus în limba engleză, documentare realizată în prima ediție a proiectului „Dor de Doină”, ghidul tău în călătoria explorării doinei folclorice.

    • Concert în aer liber susținut de:

      Maria-Casandra Hauși și Sorin Romanescu, prin proiectul NOD (NEW OLD DOINA), ce vor aduce în prim plan străvechea Doină Românească – Horea Maramureșeană, prezentată într-un mod inedit, printr-o îngemănare a doinei cu sonoritățile acustice și electronice din sfera jazzului. 

      ARGATU, cel care reușește să creeze o punte între vechi și nou, tradițional și modern, influențele folclorice găsindu-și perfect locul în fuziunea genurilor din care se inspiră: hip-hop, grime, dubstep, drum&bass, dub, dancehall sau basshouse, jucând astfel un rol esențial în conservarea și popularizarea moștenirii muzicale autentice românești

    • „Știai că” – promovarea Doinei în mediul online, pe canalele noastre.

Vezi aici regulamentul evenimentului.

Proiect cultural finanțat de

Parteneri

Parteneri media

Ediția I

2023