Dor de Doină

Într-o lume în continuă schimbare, Asociația „FRUI VITA” își propune să readucă

în prim-plan valorile autentice ale culturii românești.

Ce înseamnă Dor de Doină?

Proiectul Dor de Doină este menit să reapropie noile generații de valorile culturale și să faciliteze relația dintre cultură și comunitate. Prin promovarea patrimoniului cultural imaterial Unesco „Doina”, dorim să oferim tinerilor un sentiment de identitate, continuitate și autenticitate.

Cui se adresează proiectul?

Proiectul „Dor de Doină” este conceput special pentru elevi, studenți și tineri profesioniști.

Despre proiect

Prima ediție s-a desfășurat într-o serie de etape bine definite, în perioada august – septembrie 2023. Prima etapă a constat în cercetarea și documentarea riguroasă a doinei și a contextului său istoric și cultural, fiind urmată de elaborarea unui manual digital pe care tinerii îl vor putea utiliza pentru a explora doina în propriul ritm. Promovarea doinei folclorice, dar și a manualului digital în mediul online au reprezentat un alt pas esențial în cadrul proiectului, fiind realizată nu doar pe canalele proprii ale asociației, dar și prin intermediul platformelor de social media și canale de comunicare în masă, pentru a ajunge la un număr cât mai mare de tineri. 

Manualul digital a fost lansat în data de 30 septembrie în cadrul unui eveniment deschis publicului larg la Grădina Monteoru. Agenda evenimentului a cuprins o sesiune de discursuri din partea organizatorilor și specialiștilor etnomuzicologi, materiale audio-video despre doină, prezentate exclusiv în ziua evenimentului, și a continuat cu un concert susținut de către Argatu’ și interpretarea doinei folclorice de către Maria Radu. Participarea la eveniment a fost gratuită. 

Pentru noi a fost o experiență de neuitat, pe acorduri de doină care ne-au făcut să simțim cu adevărat ce înseamnă să fii român și credem că evenimentul a reușit să aducă în prim-plan frumusețea și profunzimea doinei folclorice, fiind o adevărată călătorie în universul cultural românesc.

„Dor de Doină” a fost o reîntoarcere la rădăcinile noastre, într-un mod unic și autentic. Dacă ai fost acolo, știi despre ce vorbim. Dacă nu, te așteptăm la ediția viitoare!


Cu drag, 

Echipa FRUI VITA

Parteneri

Parteneri media